# How to Convert Minutes, Hours, and Days to Seconds?

## Time Converter To Convert Minutes to Seconds, Hours to Seconds, and Days to Seconds

There are times when you want to convert minutes, days, and hours to seconds, but you rely on some calculator to do that. Just like you may have done right now and converted using our calculator. But, won’t you like to do it yourself without using suck calculator? So let’s know how you can do it without any calculator.

## How to Convert Minutes to Seconds?

A minute has 60 seconds. So whatever the minute is you need to multiply with 60.

So if you want to convert 1 minute to seconds:

1 x 60 = 60 seconds.

Question: Convert 30 minutes to seconds.
Answer: 30 x 60 = 1800 seconds.

So 40 minutes has 1800 seconds.

Question: How many seconds are in 25 minutes?
Answer: 25 x 60 = 1500 seconds.

You can always multiply minutes with 60 to convert minutes to seconds.

## How to Convert Hours to Seconds?

An Hours has 60 minutes in it. So if we ask you to convert 60 minutes to seconds, then you are going to multiply 60 with 60.

So 60 x 60 = 3600 seconds in 60 minuts.

That means 3600 seconds in an hour.

So whatever the number of hours are, you will always multiply with 3600 to get the seconds.

Question: Convert 1 hour to seconds.
Answer: 1 x 3600 = 3600 seconds in 1 hour.

Question: Convert 10 hours to seconds.
Answer: 10 x 3600 = 36000 seconds in 10 hours.

Question: Convert 15 hours to seconds.
Answer: 15 x 3600 = 54000 secons in 15 hours.

## How to Convert Days to Seconds?

A day has 24 hours. and we already explained how to convert hours to seconds. Hours are converted to second by multiplying them with 3600.

So how many seconds are in a day?

• 1 day = 24 hours
• 24 x 3600 = 86400 seconds in 24 hours

So now we know that a day has 86400 seconds.

So you will always multiply days with 86400 to get the seconds.

Question: Convert 1 day to seconds.
Answer: 1 x 86400 = 86400 seconds in 1 day.

Question: Convert 5 days to seconds.
Answer: 5 x 86400 = 432000 seconds in 5 days.

Question: How many seconds in a week.

Answer:
A week has 7 days in it.
So 7 x 86400 =  604800 in a week.